Innovatie & experiment
De Kunsthal groeit in haar rol als innovator. Innovatieve denkkracht wordt ingezet om nieuwe financieringsvormen te vinden, spraakmakende marketingstrategieën te ontwikkelen en een eigen merchandise label te starten in samenwerking met Rotterdamse ontwerpers. Nieuwe inhoudelijke concepten worden uitgewerkt onder de noemen ‘Gemengde Techniek’ en samenwerkingsplannen met andere culturele instellingen worden opgezet.
Intens en tastbaar
Vernieuwend in 2017 is onder meer de samenwerking met Conny Janssen Danst ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum. In het decor van de voorstelling ‘HOME’ repeteren dansers op zaal en zijn onze bezoekers live getuige van het maak- en repetitieproces van een dansvoorstelling. In een bijzondere video-installatie is op manshoge videoschermen een choreografie te zien waardoor je als bezoeker oog in oog met de dansers komt te staan. Ook de maquette van het decor van ‘HOME’ en een historisch foto-overzicht van het gezelschap waren onderdeel van de tentoonstelling.
Mens en technologie
Met ‘HUMAN/DIGITAL: a symbiotic love affair’ laat de Kunsthal de eerste grote overzichtstentoonstelling van (post)internetkunst in Nederland zien, gemaakt in nauwe samenwerking met de particuliere kunstverzamelaars Hugo en Carla Brown. Hieraan zijn de ‘Digital Days’ gekoppeld, waarin de relatie tussen mens en technologie centraal staat. Het programma omvat o.a. lezingen door kunstenaars en experts, workshops, films, games en interactieve installaties. De Digital Days zijn in 2018 opnieuw in het Kunsthalprogramma opgenomen.
Engagement
‘All you can Art’ is hét publieksparticipatieproject waarmee de Kunsthal actief verbindingen wil creëren met kunst als leidraad. De tweede editie van All you can Art 2 had als ambitie om nog meer verbindingen te leggen tussen mensen met verschillende achtergronden, instellingen, sectoren en communities. Daarom is deze editie ook buiten de muren van de Kunsthal getreden en heeft zich verbonden aan drie Rotterdamse partners. Vanuit de gedachte dat kunst een verantwoordelijkheid moet nemen ten opzichte van de medemens en de samenleving, realiseren de kunstenaars bij Stichting Laurens (ouderen- en dementenzorg), Zuiderpark College (VMBO) en Antes (daklozen- en verslavingszorg) een extra atelier. Daar hebben ze samen met bewoners, studenten en cliënten gewerkt aan een site specific werk. De aanwezigheid van de kunstenaars op de locaties en van deze doelgroepen in de Kunsthal is een uitwisseling van kennis, verhalen, betekenissen, inhoud, culturen en vaardigheden tussen mensen die elkaar in hun dagelijks leven niet snel ontmoeten. Door de dagelijkse actie en aanwezigheid in de Kunsthal werd het publiek ook meegenomen en participeerde zowel actief als passief in deze uitwisseling. In 2016 zijn de Kunsthal en IBB een samenwerking aangegaan voor minimaal drie jaar.
Naast de samenwerking met partners in zorg en onderwijs gaat ‘All you can Art 3’ in 2018 nog een stap verder om mensen in Rotterdam te bereiken. Een mobiel atelier zal zich de hele zomer van plek naar plek verplaatsen, langs culturele evenementen in de stad of lokale initiatieven bij winkel- of buurtcentra in bijvoorbeeld de Afrikaanderwijk. Bewoners, voorbijgangers en evenement bezoekers worden geheel volgens IBB-gebruik benaderd en geënthousiasmeerd om samen aan kunstwerken in of aan het mobiele atelier te werken of ideeën uit te wisselen.