Visitor’s Journey
Ondanks alle lof die ons gebouw vaak toekomt en de herkenbaarheid die het vertegenwoordigt is het geen eenvoudig te doorgronden plek. Zeker in de beginjaren kreeg de Kunsthal vaak kritiek van haar bezoekers over de slechte toegankelijkheid en de soms onduidelijke bewegwijzering. Omdat de Kunsthal sterk gelooft in het mantra dat publieksvriendelijkheid niet alleen van toepassing is op ons programma maar op het bezoek aan de Kunsthal als geheel, heeft zij een ambitieus plan opgesteld waarin de visitor journey centraal staat.
Met een grondige verbouwing in 2013, waarbij de ingang is verplaatst zodat ook mindervalide bezoekers de Kunsthal eenvoudig kunnen bereiken, bereikbare liften, een nieuwe huisstijl en website die zowel het off- als het online bezoek aan de Kunsthal vergemakkelijkt, en met het aannemen van 28 vrijwillige publiekmedewerkers, zijn de eerste stappen naar een nog betere bezoekervaring gezet. In navolging van deze ingezette strategie heeft de Kunsthal een plan ter verbetering van de visitor journey opgesteld. Dit plan wordt vanaf 2018 stapsgewijs uitgerold, waarbij wij investeren in onder andere digitalisering, bewegwijzering in en buiten de Kunsthal, klantvriendelijkheid, klantbinding en het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.
Reis van acht stappen
De visitor journey van de Kunsthal is opgedeeld in acht stappen. Vanaf het moment dat iemand besluit om naar de Kunsthal te komen tot het moment dat ze thuis weer op de bank zitten na een dagje actief cultuursnuiven. Aan werkelijk alles is gedacht. Gedurende de hele reis wordt rekening gehouden met de diverse typen bezoekers. Van 60-plussers, jonge gezinnen en schoolklassen, validen en mindervaliden, uit de buurt van Rotterdam of juist de andere kant van de wereld: iedere bezoeker moet zich welkom voelen. Door deze reis te optimaliseren heeft de Kunsthal als doel haar bezoekers de “meest memorabele museumervaring” te bieden en meer ambassadeurs en vrienden aan zich te binden.
Toekenning
De nieuwe programmering is gericht op de verschillende motivaties van de bezoekers, samenwerking met jonge getalenteerde makers in de stad en innovatieve presentatievormen. Tot onze vreugde hebben wij van het VSB fonds een subsidie gekregen om de uitwerking van dit plan vanaf 2018 te realiseren.
Palais des Festivals
In hetzelfde kader hebben wij een plan opgesteld om het ‘Palais des Festivals’-concept verder vorm te geven. In een spraakmakend en innovatief evenementenprogramma komt de verbinding tussen een divers en vaak nieuw publiek, partnerinstellingen, jonge start-ups, sterke merken en makers tot volle bloei en wordt de Kunsthal een culturele plek, podium en netwerklocatie ineen. Met ingang van 2018 wil de Kunsthal haar evenementenprogrammering uitbouwen en structureel aanbieden. Met als doel de bezoeker de meest memorabele ervaring aan een kunstinstelling in Nederland te bieden en nieuwe, moeilijk bereikbare doelgroepen aan te spreken, te engageren én te binden.